samp

Спорядження для походів Останні новини зі світу пригод

09

08.2018

Спорядження для походів

«Все, вирішено! Йду в похід». Головне рішення прийняте, і одразу виникає інше питання: «Що робити далі, з чого починати підготовку до походу?».

Будь-який похід починається зі збору та комплектації особистого спорядження та одягу. Щоб нічого не забути або не взяти зайвого, вибрати спорядження, що дозволить вам комфортно подорожувати, пропонуємо ознайомитися з рекомендаціями по списку спорядження для походів у Карпати. Умовно, спорядження можна поділити на обов’язкове та рекомендоване.

Отже, обов’язково потрібно з собою мати:

  • рюкзак туристичний

  • чохол від дощу на рюкзак

  • намет

  • спальник

  • каремат

  • дощовик або пончо від дощу

  • особистий посуд (чашка, тарілка, ложка, ніж)

  • фляга або пляшка для води (1,5 л.)

  • ліхтарик

  • засоби особистої гігієни

  • особиста аптечка

  • захист речей від вологи (пакети, герметичні мішки)

  • документи, гроші

  • мобільний телефон

  • одяг та взуття (відповідно до погоди та пори року)

  • сонцезахисний крем та окуляри (відповідно до погоди та пори року)

Рекомендовані речі:

  • трекінгові палиці,

  • бахіли,

  • сидушка (поліуретанова) з кріпленням на поясі,

  • powerbank,

  • фото/відеокамера

Характеристики туристичного спорядження

Рюкзак туристичний. Рекомендований об’єм рюкзака на триденний похід для жінок (40-60 літрів), для чоловіків (50-70 літрів). Зверніть увагу також на міцність і водонепроникність рюкзака, його легкість і конструкцію спинки. Рюкзаки з анатомічною спинкою є більш комфортними. В цілому, вага рюкзака з речами має складати не більше ¼ ваги тіла мандрівника.

Чохол від дощу на рюкзак. Оскільки погода у горах змінюється «як настрій у жінки»😊, подбайте про захист рюкзака від вологи та бруду. Але пам’ятайте, що при зливовому дощі, чохол рюкзака повністю не врятує його від промокання. Тому, заздалегідь подбайте про свої речі, захистивши їх в рюкзаку за допомогою пакетів або герметичних мішків.

Намет. Одразу визначте, скільки людей буде спати у наметі. А отже, відповідно вибирайте намет по місткості. Зверніть увагу на тент і дно намету, а саме його водонепроникні характеристики. Для походів у Карпати достатньо водонепроникність тенту 2000 в.в.ст., дна – 3000 в.в.ст., якщо прогнозуються сильні дощі – тент 190D 3000 в.в.ст., дно – 210D 5000 в.в.ст.

Спальник. При виборі спальників орієнтуйтеся на температуру комфорту. Орієнтуйтесь також і на прогноз погоди, відповідно до температурних прогнозів беріть спальник з температурою комфорту нижче на 10 одиниць від прогнозованих.

Каремат або надувний килимок. Має бути легким та міцним. Основною функцією є теплоізоляція.

Дощовик або пончо від дощу.  Річ «must have» у кожному поході. Хтось обирає водонепроникні куртки та штани, хтось пончо, що накриває мандрівника разом з рюкзаком, а хтось звичайний поліетиленовий дощовик. Але враховуйте, щоб вони були міцні і не порвалися від сильних поривів вітру.

Особистий посуд. Має бути легким та міцним (перевага металічному посуду або посуду з термостійкого пластику).

Фляга або пляшка для води.  Рекомендований об’єм до 1 літра.

Ліхтарик. Ручний або налобний. Найбільш зручний – налобний ліхтарик.

Засоби особистої гігієни. Особиста справа кожного. Рекомендований мінімальний набір – мило, зубна паста, щітка, гребінець, туалетний папір, гігієнічна помада, засіб проти засмаги.

Особиста аптечка. Зазвичай, кожен провідник має групову аптечку з базовими препаратами для надання першої необхідної медичної допомоги. Проте, якщо ви маєте якісь хронічні захворювання або ті, які потребують особистої уваги – не забудьте взяти ліки. Також рекомендовано брати з собою еластичний бинт.

Документи, гроші, мобільний телефон, фото /відео камера, powerbank. Подбайте про захист даних речей від вологи.

Сонцезахисний крем та окуляри.  Є актуальними в жаркий та сонячний період. То ж, звіряйтеся з погодою.

Взуття.  Основне взуття – (для літнього періоду) - легке та зручне трекінгове (черевики або кросівки), з хорошим протектором підошви, бажано непромокальне та дихаюче. Змінне взуття – легке, швидковисихаюче. Переважно в ньому ви будете відпочивати після денних переходів. Для осені - легке та зручне утеплене трекінгове взуття (черевики або кросівки), з хорошим протектором підошви, непромокальне. Пара змінного взуття.

Шкарпетки – (літо) бажано трекінгові, з розрахунку 1 пара на день плюс 1 тепла пара на ніч. Осінь - термоноски з розрахунку 1 пара на 2 дні плюс 1 тепла пара на ночівлі.

Термобілизна  -  (літо) легка і тепла, використовується переважно для ночівлі або при переохолодженні. Осінь - шерстяна термобілизна для дня та окремо для ночі.

Штани – (літо)  легкі зручні «дихаючі» штани, що швидко сохнуть та не сковують рух. Рекомендовано брати 2 одиниці. В спекотну погоду – шорти. Осінь - утеплені зручні штани.

Флісовий светр – бажано мати теплий флісовий светр і один на зміну.

Непродувна куртка (штормовка)(літо) куртка має добре захищати від вітру та легкого дощу, бути легкою та зручною, бажано з капюшоном. Осінь - тепла мембранна куртка.

Футболки – бажано запастись 2 футболками, одна на денні переходи, інша – для ночівлі. Перевага надається синтетичним матеріалам, що є легкими та швидко відводять вологу та сохнуть. 

Шапка/кепка/баф – для денних переходів для захисту від сонця буде не зайва кепка чи панама, а для вечорів та інколи ночівель, а також для осені – тепла шапка або баф.

Легкі рукавички для літа, теплі - для осені.

Білизна – візьміть хоча б одну змінну білизну.

Комплект одягу для переїздів з врахуванням того, що одяг з гір може бути мокрим або брудним (взуття, шкарпетки, білизна, верхній одяг).

Трекінгові палиці. При вмілому використанні значно розвантажують ваші ноги та коліна на 30-40%, додаткова опора під час спусків та підйомів, спрощують пересування під час руху по складному рельєфу.

Бахіли. Є додатковим захистом ніг та взуття від вологи та бруду.

Поліуретанова сидушка. Дозволяє присісти на будь-якій поверхні – зручно, м’яко.

Також існує групове спорядження, що забезпечується організаторами походу. До нього належать:

  • пальник та газові балони до нього,

  • казанки та кухонний інвентар для приготування їжі,

  • сірники, ніж,

  • групова аптечка.

А якщо у вас немає необхідного спорядження, ви можете звернутися до нашого ПРОКАТУ.

У будь-якому випадку, при пошуку необхідного спорядження та укладанні рюкзака, орієнтуйтесь на найближчий прогноз погоди та зайвий раз проконсультуйтесь з організаторами походу, щоб зробити свій відпочинок максимально безпечним та комфортним.

TROhod

Команда TROhod - це автори унікального формату активних подорожей - МУЛЬТИТУР.

У МУЛЬТИТУРІ ми поєднали відвідування природних, історичних та архітектурних пам'яток з активними видами відпочинку.

З нами можна відправитися в похід горами, активний тур цікавими локаціями України та за кордоном, велотур, сплав на байдарках, каяках та САП бордах.

Ми обожнюємо те, чим займаємося та маємо за мету показати на власному прикладі, що відпочивати у нашому форматі набагато цікавіше, ніж у стандартному пакетному турі по системі All inclusive.