samp

Щоденник мандрівника: похід зі снігом серед літа Останні новини зі світу пригод

06

07.2018

Щоденник мандрівника: похід зі снігом серед літа

Погода в горах може змінюватися, природа підносити сюрпризи і дивувати, але є одна найважливіша істина – коли з тобою поруч справжні друзі - ти незламний. Історія про триденний похід Чорногірським хребтом компанії друзів, похід – в якому за три дні ми прожили всі чотири пори року.

День 1 або «позитив - наше все!»


А починалось все так…Напередодні походу ввечері 21 червня, подивившись на градусник і побачивши там +29° в тіні, ми засумнівались чи бувало часом не сталося щось неладне з сайтами погоди, які так і пророкували нам на всі дні походу +4° +8° і зливові дощі🤔. 
Та ранок вже зустрічав наших мандрівників прохолодою та хмарним небом, що ставало все темнішим і темнішим. Вже на шляху до Дземброні, влаштувавшись в автомобілі, нас накрило першою хвилею зливи, да такою, що ледь було видно дорогу. «Буде весело», - подумали ми, але були готові до такого. Компанія у нас зібралась просто фантастично весела та дружня, а отже з гарним настроєм та сподіваннями на сприятливу (більш-менш) погоду, ми вирушили. А на старті пішого маршруту з Дземброні дощ навіть на деякий час перестав йти. Він то починався, то затихав, ставав то тихіше, то рясніше. 
Отже, на сьогоднішній день було заплановано пройти трішки далі за Вухатий камінь і під Смотричем розбити табір. Силуети гір то показувалися, то зникали у хмарах. І от на шляху, хтось там сказав «Та що дощ, якби ливень»…І дощ посилився…
А підіймаючись на Вухатий Камінь: «Що нам дощ, сніг би…». На той момент усі посміялися і забули.
Ввечері при видимості метрів з 10-15, поставивши намети і смачно повечерявши, усі пішли відпочивати. 

День 2 або «сніг на голову»

Напередодні ввечері ми засинали під звуки дощу з надією на просвіт в погоді вранці. Та ніч нам приготувала свої сюрпризи. Спочатку, прокинувшись десь опівночі, крізь тент намету ми побачили, що якось світліше стало надворі і зрозуміли, що то вже не дощ, а сніг падає і «шуршить» на наметі. А за пару годин прокинулися вже від іншого шуршання, але на цей раз не снігу, а…якогось звіру🐾. Про те, що то було не шуршання снігу об намет, ми дізналися, коли з намету, що стояв неподалік, донеслися гучні вигуки. Як з’ясувалося вранці, хтось все ж таки ходив біля нас, про що свідчили розповіді про подібні «шуршання» біля інших. Хто то був, можна лише здогадуватися. 
Але що ж нам приніс ранок? А ранок зустрів нас несподіванкою у вигляді 15-ти сантиметрового шару снігу, що вкрив усе довкола, і видимістю метрів до 10-ти. Оце так сюрприз 23 червня! Сніг на голову! Поснідавши і зібравши намети, було вирішено йти далі по маршруту. Як то кажуть: «Что мне снег, что мне зной, что мне дождик проливной, когда мои друзья со мной!» А на шляху до Бребенескула, де був запланований другий табір, у нас було все…окрім «зною». Підбадьорюючи один одного, фотографуючись (бо коли ж ще буде нагода пофотографувати влітку сніг на червоній руті), ми наближалися до Бребенескула. Було холодно і мокро, хтось запропонував піти далі, можливо нижче, а ще краще у ліс. Плюс 6 км не зупинили нікого в цей день. Хлюпаючи водою в черевиках, всі крокували вперед. Ще трохи, і знизу показалося озеро Несамовите. Відкрилося нам на декілька хвилин і знову заховалося у хмарах. Біля озера стояло з десяток наметів і була цілковита тиша. А ми все йшли до своєї мети на сьогодні – до лісу... «Буде затишніше», - подумали всі. І не помилилися. А у лісі й правда було тепліше. А ще тепліше стало чи то від ватри, що розпалили хлопці зі знайденого сухого хмизу (і де вони його знайшли?!) чи то від одного вигляду вогню. Так день і підійшов до закінчення. День, який усі з нас запам’ятають днем перевірки на міцність духу і днем снігу серед літа.

День 3 або «подарунок від природи»

Ранок третього дня почався з приємностей у вигляді сонечка. І хоча воно ледь-ледь виднілося з-за дерев, та душу зігрівіало добряче. Смачно поснідавши, і вже не поспішаючи, бо шлях на сьогодні до Заросляка був не таким довгим, ми вирушили. Але перед цим в метрах 15-ти від місця нашої ночівлі побачили сліди ведмедя. 🐻Ведмежатка, судячи зі всього. Ну і не свіжі. Ну і добре, що так…Фух! А далі природа нас нагородила за всі наші перші дні випробувань. Вперше за похід нам ясно відкрилися краєвиди біля Пожижевської, та й Говерла показалася у всій красі. На шляху трапилися спілі солодкі афини (чорниця), якими ми з насолодою поласували. Зустріли і групу туристів, намети яких ми бачили на Несамовитому напередодні ввечері. І як виявилося, ми зробили правильний вибір, коли вирішили йти до лісу. Бо ніч на Несамовитому виявилася м’яко сказано прохолодною…Крок за кроком зігріваючись теплим промінням сонечка, усі наші мандрівники помітно оживилися, і вже не хотілося спускатися і їхати додому. Хтось йшов і ділився враженнями, хтось планував вже наступний похід, хтось веселив, вигадуючи на ходу віршики про кожного з нас і похід вцілому - "Обещали будут горы, а я вижу только ноги ©»😆

І от…настав час казати «до побачення, до нових зустрічей!» А ми неодмінно віримо, що ще не раз погуляємо по карпатських стежках з цією веселою, дружньою та цікавою компанією шукачів пригод. 

TROhod

Команда TROhod - це автори унікального формату активних подорожей - МУЛЬТИТУР.

У МУЛЬТИТУРІ ми поєднали відвідування природних, історичних та архітектурних пам'яток з активними видами відпочинку.

З нами можна відправитися в похід горами, активний тур цікавими локаціями України та за кордоном, велотур, сплав на байдарках, каяках та САП бордах.

Ми обожнюємо те, чим займаємося та маємо за мету показати на власному прикладі, що відпочивати у нашому форматі набагато цікавіше, ніж у стандартному пакетному турі по системі All inclusive.